Onze Impact

De Impact van CosmoQueen is helder, meetbaar en krachtig door de nieuwe impact statements in onze product beschrijving

 

Waarom en hoe is het tot stand gekomen

Anderen helpen is een eeuwenoud begrip. Echter blijkt dat steeds minder mensen geld geven aan goede doelen. De vraag is natuurlijk hoe dat komt. Bekommeren mensen zich minder om anderen en maatschappelijke problemen dan voorheen? Of willen mensen liever op een andere manier helpen dan via het besteden van een bedrag? Er is niet een eenduidig antwoord dat deze vragen beantwoordt, maar om de context beter te begrijpen hebben we een onderzoek gedaan bij onze eigen donateurs.
Wat het onderzoek aantoont: mensen denken tegenwoordig anders na over liefdadigheid. Men helpt nog steeds graag anderen, maar denkt goed na over de manier waarop ze dat doen. Duurzaamheid is daarin een belangrijke trend. Mensen zijn steeds meer op zoek naar duurzame producten, fairtrade cadeaus en manieren van impact maken. De verandering is toe te lichten aan de hand van twee oorzaken. Allereerst, heeft een flinke technologische revolutie de impact markt behoorlijk beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn onze verwachtingen veranderd. Dit brengt ons bij het tweede punt: we willen anders ‘goed doen’. Waar donateurs voorheen gewoonlijk een vast bedrag per maand doneerden, zijn wij nu meer op zoek naar projecten die goed aansluiten bij onze overtuigingen en interesses. Wat kunnen wij als CosmoQueen doen om ervoor te zorgen dat we ons aanpassen aan die veranderende wereld?
Allereerst hebben we stilgestaan bij die technologische veranderingen. Wat betekent dat precies voor onze donateurs? Aan de ene kant zien we dat het lastiger voor hen is geworden om een keuze te maken. Wanneer je een goed doel wilt steunen en verder kijkt dan de grote bekende goede doelen word je overspoeld met informatie van non-profits, stichtingen en goede doelen. Zo zijn er in Nederland al ruim 150.000 stichtingen. Technologie stelt de gulle gevers in staat om zich te verdiepen in een goed doel maar tegelijkertijd worden zij ook overspoeld door een zee aan informatie. Het is lastig te onderscheiden hoe goede doelen van elkaar verschillen en welke je het beste kunt steunen. Er is een gebrek aan duidelijkheid en transparantie wat mensen hindert in het geven van tijd en geld aan non-profits om anderen te steunen.
Het gebrek aan transparantie komt vaker terug in ons onderzoek. Zo zegt 66% van onze respondenten dat hun grootste ergernis het gebrek hieraan is. Mensen zouden graag willen weten wat de impact is van de euro die ze besteden en ze zouden ook graag persoonlijk op de hoogte worden gehouden van de impact die zij maken door het aanschaffen van bijvoorbeeld een fairtrade cadeau.
De verwachtingen van mensen zijn kortom veranderd. De wereld is flexibeler geworden, we zijn gewend aan persoonlijke berichten en updates vanuit de vele apps die we gebruiken. En, als 66% van onze donateurs aangeeft meer behoefte te hebben aan transparantie en een persoonlijke benadering, dan is het voor ons zaak om dit serieus te nemen. Zonder onze donateurs kunnen we onze missie namelijk niet nastreven. Een goede reden dus om als CosmoQueen mee te gaan met de tijd.
De grote vraag is dan alleen: hoe maken we onze impact nog transparanter? En op welk niveau? Wat hebben onze donateurs nodig om te weten dat ze ons kunnen vertrouwen? En dat we het juiste doen op het juiste moment? Wij hebben ervoor gekozen om impact-statements te ontwikkelen en zullen deze delen op onze website. Wat zo een impact statement inhoudt en waarom het waarde toevoegt zullen we even toelichten. Bijvoorbeeld, een van onze producten in de webshop is een tas, gemaakt door vrouwen in Jordanië die we opleiden en van een goed loon voorzien. De impact die je maakt met het aanschaffen van deze tas van 20 euro staat voor deze vrouw gelijk aan anderhalve maand salaris. Het delen van deze inzichten zorgt ervoor dat het bij onze donateurs duidelijker wordt wat de impact is die zij maken, wat hopelijk leidt tot meer middelen waarmee wij onze Queens kunnen helpen. Een win-win.
Ben je benieuwd wat voor impact jij kunt maken door het aanschaffen van duurzame producten of een origineel en fairtrade cadeaus? Kijk dan even op onze website: www.cosmoqueen.nl