Terug

Onze projecten

Werkgeneratie en leertrajecten

CHA

Cambodja

Kansarme  mensen, waaronder slachtoffers van landmijnen en polio, maken in opdracht van CosmoQueen unieke leisure towels, zakjes & kralenpoppetjes om uiteindelijk economisch onafhankelijk te worden.

Bij CHA worden in opdracht van CosmoQueen de leisure towels en zakjes handgemaakt en zijn daarmee allemaal uniek, net als de vrouwen en mannen die ze in elkaar hebben gezet. Deze vrouwen en mannen hebben immers allemaal een handicap, veelal veroorzaakt door polio of landmijnen. Dankzij dit werk vinden zij weer plezier en nut in het leven en creëren tegelijk een eigen community. Door dit project kunnen ze trots op zichzelf zijn en een eigen inkomen generen, terwijl zij eerder veelal werden genegeerd of zelfs verguisd. Ook worden kleine kralenwerkjes gemaakt, een speciaal CosmoQueen poppetje, zodat iedereen kan werken ongeacht hun ervaringsniveau. De stoffen die ze gebruiken worden op het plattenland geverfd en gewoven door kansarme vrouwen met door CosmoQueen gedoneerde weefgetouwen en materialen. Op die manier kunnen deze vrouwen op het platteland hun gezin onderhouden zonder ver van huis te moeten werken. Door deze weefgetouwen en naaimachines te doneren aan alle betrokkenen in het productieproces proberen we tegelijk voor zoveel mogelijk kansarme mensen de mogelijkheid te creëren om hun eigen producten te ontwikkelen. Deze producten kunnen ze vervolgens eigenhandig verkopen in hun eigen winkel of op de lokale markt, waarmee ze voor de toekomst mogelijk onafhankelijk worden van CosmoQueen.

Friends

Cambodja

Ouders en verzorgers die nu nog op straat leven maken duurzame tassen om hun kinderen en zichzelf te onderhouden en om een betere toekomst te creëren.

De tassen zijn gemaakt van oude kranten, rijstzakken en/of autobanden en dragen daarmee bij aan een betere en tevens een duurzamere wereld. De krantentassen zijn gevuld met verhalen. De tassen worden gemaakt door ouders en verzorgers die op straat leven en wiens kinderen in weeshuizen verblijven omdat ze hen niet zelfstandig kunnen onderhouden. We steunen deze vrouwen door ze een vaardigheid te leren om met die vaardigheid geld te kunnen verdienen. Het doel is dat ze met het inkomen uiteindelijk een eigen onderkomen kunnen financieren en hun gezin (weer) kunnen onderhouden. Onze shopper wordt gemaakt in een ‘co-working’ plek die begeleiding biedt aan jonge vrouwen en mannen, die ex-drugsverslaafd zijn of uit weeshuizen komen danwel willen herintreden. Hen worden diverse leertrajecten aangeboden. Het naaiatelier aldaar wordt ondersteund door leraren en voert diverse opdrachten van o.a. CosmoQueen uit. Zo krijgen deze jonge vouwen en mannen (opnieuw) de kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen. In opdracht van CosmoQueen worden beiden producten in samenwerking met Friends ontwikkeld. De projecten zitten in Siem Reap & Phnom Penh. Samen met Friends zetten wij ons ook op het plattenland van Poipet in voor empowerment door materiaal (zoals trapnaaimachines) te doneren aan vouwen die hun vaardigheden willen inzetten. 

Al Nuzha 

Jordanië

Kansarme vrouwen zetten hun traditionele vaardigheden in bij het maken en borduren van onze shawls & accessoires, die prachtig worden afgewerkt met zijde en/of kralen. We steunen hen door opdrachten te verstrekken en door materialen te doneren, wat hun krachtiger maakt om mee te draaien in de samenleving.

Veel vrouwen in en rond Amman hebben de juiste vaardigheden, maar niet de juiste kansen. Voor deze groep creëren wij werk in een klein atelier. Ze borduren en naaien shawls voor CosmoQueen in alle denkbare kleuren. De shawls zijn gemaakt van diverse soorten kamelen wol en soms gevoerd met zijde en/of unieke kralen borduurwerken. Sommige kralenwerken worden thuis gemaakt bij en door de vrouwen die moeilijker naar het atelier kunnen komen. Door deze borduurwerken te gebruiken en in het atelier aan de shawl te naaien kunnen we ook deze aparte groep vrouwen helpen onafhankelijk te worden en hun eigen gezinnen te onderhouden. Daarnaast stimuleren we de vrouwen in Amman om producten te ontwikkelen voor de lokale en toeristische markt. Dit doen we door advies te geven middels een lokale sales vrouw en door het doneren van verschillende machines en ruwe materialen. Ze ontvangen verder een bijdrage voor een deel van de kosten voor de huur, kachel, gascilinder en meubilair. Wij doen dit omdat wij het belangrijk vinden dat ze kunnen werken in goede omstandigheden. Ook de gemeenschap van de vrouwen wordt direct door CosmoQueen gesupport doordat we onze ruwe materialen inkopen bij lokale winkels. Op deze manier kunnen we met de productie één CosmoQueen product zo veel mogelijk mensen helpen.

 
 
 

Pondakasi

Indonesië

Door het volgens van onze opleiding in de textielindustrie en met het daarmee verkregen certificaat worden voor de vrouwen uit sloppenwijken de mogelijkheden op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. Als zij hun eigen inkomen kunnen genereren, wordt hun levenssituatie aanzienlijk verbeterd.

Vrouwen die wonen in sloppenwijken en op of rond de vuilnisbelten in Indonesië worden in één jaar opgeleid voor een beroep in de textielindustrie als naaister of coupeuse. Als ze aan de opleiding beginnen krijgen ze een starterskit met de benodigde materialen, waaronder een schaar, een liniaal en papier. In speciale schoollokalen en onder de leiding van leraren worden de vrouwen op elk gebied begeleid en krijgen zij maaltijden aangeboden. Verder worden ze opgehaald en teruggebracht op hun lesdagen. Op deze wijze worden ze op alle vlakken ondersteund om de opleiding succesvol af te ronden en het certificaat te behalen. Met een certificaat wordt het gemakkelijker een beroep uit te oefenen waarmee de vrouwen uiteindelijk financieel en sociaal zelfstandig kunnen worden. Na het afronden van de opleiding worden ze geholpen bij het zoeken naar een baan of hebben ze de mogelijkheid om een eigen bedrijfje op te zetten. Ze krijgen ook de optie om een vervolgopleiding te volgen. De ervaring leert dat de vrouwen na het volgen van de opleiding meer respect voor zichtzelf krijgen en dat zij door het generen van een eigen inkomen hun community kunnen helpen bij het opbouwen van een beter bestaan.

Conakry

Guinee

Vrouwen met een lichamelijke handicap volgen een textielvakopleiding om ze klaar te stomen om zelfstandig producten te ontwikkelen en te verkopen.

Jonge vrouwen uit Conakry met een lichamelijke handicap worden geholpen door het aanbieden van een textielvakopleiding. Naast dat ze hiermee hun handicap even kunnen vergeten, kunnen zij zich daarmee weer op toekomst focussen en hun kwaliteiten doorontwikkelen. Tijdens de opleiding leren deze vrouwen onder begeleiding een specifiek product te maken. Wij vinden het belangrijk dat zij naast het ontwikkelen van producten ook leren hoe ze deze kunnen verkopen. Dit helpt gehandicapte vrouwen in hun strijd voor empowerment. Wij helpen deze vrouwen ook door het doneren van machines, materialen en lesmaterialen, zodat ze onder goede omstandigheden zichzelf het vak eigen kunnen maken. Nadat de textielvakopleiding is afgerond krijgen deze vrouwen nog twee jaar begeleiding in de Nimba Boutique. Op deze manier worden de vrouwen klaargestoomd om zelfstandig verder te kunnen werken. Dit project wordt in samenwerking gedaan met Stichting Nimba.

 
 
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

© 2020 by CosmoQueen.

Vlierberg 20

3755 BS Eemnes

IBAN | NL90 ABNA 0470477555

KvK nummer | 32107422