De CosmoQueen Award 2018 ging naar artiste Karin Bloemen en Marjolein de Jong, oprichtster van Breast Care Foundation, voor hun werk voor deze stichting. De Award gaat naar vrouwen die zich net als CosmoQueen inzetten voor een goed doel.
CosmoQueen Award - klik hier

Welkom bij CosmoQueen

Historie

CosmoQueen Foundation is in 2005 opgericht door Katja ten Dam-Flik, muzikant en psycholoog, en designer Astrid Ras. Aanleiding hiertoe was een bezoek van Katja aan Jordanië. Daar maakte ze kennis met Koningin Noor en haar Noor Al Hussein Foundation. Deze stichting houdt zich onder meer bezig met de economische verzelfstandiging van kansarme vrouwen.

Bij terugkomst vroeg Katja zich af hoe ze dit goede doel zou kunnen ondersteunen. Samen met Astrid werd het plan ontwikkeld om CosmoQueen op te richten, een non-profit organisatie, die met de verkoop van unieke handgemaakte shawls en plaids een economische impuls zou kunnen geven aan projecten van de foundation van Koningin Noor. Toen CosmoQueen na vijf jaar een volwassen status had bereikt, besloot Katja dat het tijd werd voor een volgende stap in haar carrière. De leiding ging over naar een nieuw bestuur. Astrid Ras is als vicevoorzitter nog steeds nauw betrokken bij CosmoQueen.

Jordanië
CosmoQueen Foundation is in Jordanië gestart met het fair trade accessoire merk CosmoQueen, bestaande uit een collectie shawls en plaids. Deze worden vervaardigd in kleine ateliers in Jordanië, waar voornamelijk ongeschoolde vrouwen werken. De collectie wordt verkocht in Nederland en een aantal andere Europese landen. Gekozen is voor shawls en plaids omdat de ontwerpen relatief makkelijk te realiseren zijn.  Bij het ontwerpen is uitgegaan van bestaande traditionele vaardigheden van de vrouwen, zoals met de hand naaien, borduren en weven.
De vrouwen krijgen goed betaald voor hun werk en daarnaast wordt geïnvesteerd in de nodige machines en materialen. Het uiteindelijke doel is dat de vrouwen een vak leren en zich zelfstandig op de lokale markt kunnen richten met eigen producten om zo minder afhankelijk te worden van de opdrachten van CosmoQueen.
Vanaf de start ontwerpt Astrid Ras de collectie en is zij ook verantwoordelijk voor de productie. Dat geldt ook voor de later toegevoegde producten uit Cambodja.

Cambodja
Kort na Jordanië is een tweede project gestart in Cambodja. Daar werkt CosmoQueen samen met NCDP (National Centre of Disabled People) die landmijnenslachtoffers helpt en CHA (Cambodian Handicraft Association), die daarnaast ook polioslachtoffers ondersteunt. Voor CosmoQueen maken vrouwen zijden shawls, gebruikmakend van hun kunde op gebied van weven.
Als derde partij wordt samengewerkt met Stichting Friends, die alleenstaande moeders helpt overleven via project The Mothers. Met name worden hier de CosmoQueen cadeauverpakkingen gemaakt.

CosmoQueen Regatta
In 2006 startte CosmoQueen met een fundraising event, de CosmoQueen Regatta, die jaarlijks gehouden wordt bij de Koninklijke Nederlandsche Zeil & Roeivereniging in Muiden. Met de opbrengst van de Regatta worden lopende trajecten verder ondersteund en kunnen nieuwe projecten worden gerealiseerd. Zo heeft de fundraising van de Regatta 2012 ervoor gezorgd dat er inmiddels een nieuw leer- en werkverschaffingsproject is gestart in Indonesië. Met de opbrengst van de Regatta 2013 wordt in 2014 een begin gemaakt met een dergelijk project in Guinee, West Afrika. Alles in samenwerking met lokale stichtingen.

CosmoQueen Award
Sinds 2010 wordt tijdens de Regatta, naast de wedstrijdwisselbeker, de CosmoQueen Award uitgereikt. Deze wordt elk jaar toegekend aan een vrouw die zich net als CosmoQueen inzet voor een betere samenleving door kansarmen te ondersteunen. Achtereenvolgens is de Award uitgereikt aan Annemarie van Gaal, Katja Schuurman, Angela Groothuizen, Natasja Froger, Froukje de Both, Paulien Huizinga en Caroline De Bruiijn.

 

 

 

 

 

De collectie

Damesshawls, exclusief, handgemaakt van zijde en kamelenwol.

Meer informatie

Herenshawls, stoer, handgemaakt, stuk voor stuk uniek.

Meer informatie
Women Empowerment

CosmoQueen helpt kansarme vrouwen economisch zelfstandig te worden.

PARTNERS

VRIJWILLIGERS

U kunt CosmoQueen helpen en kansarme vrouwen ondersteunen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.
Hoe?

NETWERKEN

CosmoQueen is op zoek naar verschillende netwerken waar wij onze producten kunnen verkopen. Neem contact op voor meer informatie.